VERDIEPING

Wil jij veel meer te weten komen over veganisme en veganistische voeding?
Er zijn veel onderzoeken, publicaties en websites beschikbaar met nuttige informatie! 

Websites
Nederlandse Vereniging voor Veganisme, www.veganisme.org
VeganChallenge: www.veganchallenge.nl 
Voedingscentrum: Hoe kan ik gezond veganistisch eten?
Veganisme.org: Vegan Schijf


Publicaties
Natuur & Milieu: Vegamonitor 2020.
Voedingscentrum: Vegetarisch en veganistisch eten Factsheet.
Percentiel: Kinderen en veganisme
PanelWizard/KIEN: Vegan trends 2020.
Sociaal en Cultureel Planbureau: Kiezen bij de kassa. Een verkenning van maatschappelijk bewust consumeren in Nederland.


Engelstalige publicaties
Herrmann, W. (2002). Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 status.

Soeters, P.B. (2020). Editorial: Vegan diets: what is the benefit?: Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care.

Hibbeln, J.R., Northstone, K., Evans, J. & Golding, J. (2017). Vegetarian diets and depressive symptoms among men.

Tong, T.Y.N., Appleby, P.N., Armstrong, M.E.G., Fensom, G.K., Knuppel, A., Papier, K., Perez-Cornago, A., Travis, R.C. & Key, T.J. (2020). Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study.

Human league Labs (2014). Diet change and demographic characteristics of vegans, vegetarians, semi-vegetarians and omnivores.

Clarys, P., Deliens, T., Huybrechts, I., DerieMaeker, P., Vanaelst, B., De Keyzer, W., Hebbelinck, M. & Mullie, P. (2014). Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet.

Weikert, C., Trefflich, I., Menzel, J., Obeid, R., Longree, A., Dierkes, J., Meyer, K., Herter-Aeberli, I., Mai, K., Stangl, G., Müller, S., Schwerdtle, T., Lampen, A. & Abraham, K. (2020). Vitamin and Mineral Status in a Vegan Diet.

Elorinne, A., Alfthan, G., Erlund, I., Kivimäki, H., Paju, A., Salminen, I., Turpeinen, U., Voutilainen, S. & Laakso, J. (2016). Food and Nutrient Intake and Nutritional Status of Finnish Vegans and Non-Vegetarians.

Denissen, K.F.M., Heil, S.G., Eussen, S.J.P.M., Heeskens, J.P.J., Thijs, C., Mommers, M., Smits, L.J.M., Van Dongen, M.C.J.M. & Dagnelie, P.C. (2018). Intakes of Vitamin B-12 from Dairy Food, Meat, and Fish and Shellfish Are Independently and Positively Associated with Vitamin B-12 Biomarker Status in Pregnant Dutch Women. Maastricht University.